Την φράση αυτή την ακούω συχνότατα όταν εξετάζω κάποιον ασθενή με οξύ-χρόνιο πόνο στη μέση ή και ακόμα όταν κάποιος ασθενής εμφάνισε κάποιο επεισόδιο οσφυαλγίας ακόμα και μερικά 24ωρα πρίν έρθει σε εμένα να τον εξετάσω και να βγάλω διάγνωση. Ποιά είναι όμως η αλήθεια όσο αφορά τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της μαγνητικής τομογραφίας στην μέση ή τον αυχένα προκειμένου να βοηθήσει στη διάγνωση της πάθησης;
Παρατηρώ πως καθημερινά έρχονται στο ιατρείο ασθενείς οι οποίοι κρατούν μια μαγνητική στο χέρι χωρίς καν να έχουν υποβληθεί σε μια απλή ακτινογραφία και ακόμη χειρότερα σε απλή εξέταση. Προχωρώντας στην κλινική εξέταση διαπιστώνω τις περισσότερες φορές πως ο ασθενής ούτε εξετάσθηκε καν κλινικά από τον γενικό ορθοπαιδικό που επισκέφθηκε πρίν, ούτε αξιολογήθηκε αν χρειάζεται κάποια από τις φθηνές και απλές απεικονιστικές εξετάσεις ενώ κατευθείαν παραπέμθηκε στην εκτέλεση μιας πολύ δαπανηρής και περιττής εξέτασης όπως η μαγνητική τομογραφία προκειμένου να βγάλει τη διάγνωση της πάθησης.
Ποιά όμως είναι η χρησιμότητα και ο ρολος της MRI;;Η MRI είναι μια δαπανηρή απεικονιστική εξέταση της οποίας ο ρόλος δεν είναι η ΔΙΑΓΝΩΣΗ της πάθησης.Η διάγνωση μιας χρόνιας ή οξείας οαφυοισχιαλγίας-αυχεναλγίας προκύπτει από την ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ και μόνο από αυτή.Ο Ορθοπαιδικός οφείλει μόνο από το λεπτομερές ιστορικό και την επιμελή κλινική εξέταση να είναι σε θέση να βγάζει διάγνωση στο 90% των περιπτώσεων που εξετάζει.Πρέπει να αξιολογεί τα κλινικά ευρήματα που προσδιορίζουν τη βαρύτητα της νόσου και στο τέλος,αν είναι απαραίτητο,να προβαίνει στην εκτέλεση της μαγνητικής τομογραφίας.Συνεπώς η ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΓΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. Δηλαδή είναι το εργαλείο του χειρουργού,ο οποίος έχει βγάλει ήδη διάγνωση, και πρέπει να προετοιμάσει το πλάνο της χειρουργικής επέμβασης.Αυτό πρέπει να τονίζεται στον ασθενή και να γίνεται απόλυτα κατανοητό από αυτόν.Η λογική…γιατρέ δεν μου γράφεις μια μαγνητική στη μέση να δούμε τι έχω;;;….δεν έχει κανένα επιστημονικό έρισμα και ουσιαστικά επιβαρύνει τον προυπολογισμό της υγείας με δαπανηρές εξετάσεις οι οποίες δεν έχουν καμία χρησιμότητα και ιατρική λογική.
Ακόμα χειρότερα παρατηρείται το εξής τραγικό φαινόμενο ως πρώτη εξέταση να παραπέμπεται ο ασθενής στην εκτέλεση ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ στη μέση ή τον αυχένα.Αυτό αποτελεί αποτέλεσμα μιας ανόητης εντολής των φορέων υγείας και των ταμείων ότι ο ασθενής για να κάνει MRI πρέπει πρώτα να κάνει αξονική.Η χρησιμότητα της αξονικής στη μέση είναι πολύ συγκεκριμένη όπως π.χ. τα χειρουργεία επανεπεμβάσεων (REVISION) προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση των ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων προεγχειρητικά.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να υποβάλλεται σε μια εντελώς άχρηστη εξέταση και να λαμβάνει υψηλές δόσεις ακτινοβολίας χωρίς να υπάρχει ανάγκη.
Συνεπώς η μαγνητική ή η αξονική τομογραφία πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένο σκοπό και στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες ο γιατρός ή υποψιάζεται κάποια κακοήθεια π.χ. ή θέλει να σχεδιάσει το πλάνο της επέμβασης στην οποία θα υποβάλει τον ασθενή.
Ι.Γ. ΠΑΠΠΑΔΑΣ