Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή του θα εμφανίσει πόνο στον αυχένα ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο ,μουδιάσματα, μυική αδυναμία σε ένα από τα 2 άνω άκρα. Το σύνολο των παθήσεων αυτών ονομάζεται κοινώς αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, ενώ αν τα συμπτώματα περιορίζονται μόνο γύρω από την περιοχή του αυχένα το ονομάζουμε αυχενικό.Το ερώτημα που συχνά μου θέτουν οι ασθενείς που εξετάζω είναι το εξής:…Γιατρέ πονάει ο αυχένας μου και μουδιάζει το χέρι μου…θα βελτιωθώ ή πρέπει να χειρουργηθώ…??
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ ξεκάθαρη και σαφής και μόνο ο ορθοπαιδικός που είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης μπορεί να δώσει. Υπάρχουν οι απόλυτες και σχετικές ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης της εμμένουσας ριζοπάθειας του αυχένα. Επιγραμματικά συνοψίζονται ως εξείς:
Απόλυτες:
- Όγκος ή απόστημα που ασκεί πίεση σε αυχενική ρίζα(-ες)
- Κάταγμα με εμφανή εγκλωβισμό αυχενικής ρίζας και συγκεκριμένα συμπτώματα
- Σοβαρή ή προοδευτική αδυναμία σημαντικών μυϊκών ομάδων του άνω άκρου
- Εμμένων, συγκεκριμένος πόνος στο άνω άκρο με σοβαρή ένδειξη δυσλειτουργίας συγκεκριμένης αυχενικής νευρικής ρίζας που δεν βελτιώνεται με φ/θ ή φαρμακευτική αγωγή και διαρκεί πάνω από 3 εβδομάδες και επιβεβαιώνεται από απεικονιστική εξέταση που είναι η μαγνητική τομογραφία.
Σχετικές:
- Ευμεγέθης δίσκος στην απεικονιστική εξέταση που προκαλεί πολλαπλά επεισόδια έντονου ριζίτικού πόνου σε σύντομο χρονικό διάστημα
- Χρόνιος μέτριος πόνος που επηρεάζει τις επαγγελματικές ή καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς και συνοδευεται από ευρήματα δισκοπάθειας στη μαγνητική τομογραφία.
- Αδυναμία που μπορεί να είναι ελάχιστα συμπτωματική ή ασυμπτωματική
Γενικά από τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αυχεναλγία-ριζαλγία περίπου το 3-5% απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετοπίζει…Το υπόλοιπο,σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση των συμπτωμάτων.
Ι.Γ. ΠΑΠΠΑΔΑΣ
Αφήστε ένα σχόλιο