Ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τις ατομικές προτιμήσεις για στρώμα, κρεβάτι και θέσεις ύπνου είναι οι διάφορες καταστάσεις της σπονδυλικής στήλης από τις οποίες μπορεί να  πάσχει ένα άτομο.

Για παράδειγμα:

Εικ.1

Εικ.1

Η οστεοαρθρίτιδα της Σ.Σ.: Ασθενείς με πόνο από οστεοαρθρίτιδα των σπονδυλικών αρθρώσεων (Facets)  μπορεί να προτιμούν να κοιμούνται σε μια από τις 2 πλευρές τους με τα γόνατά τους μαζεμένα στο στήθος (στη θέση του εμβρύου). Αυτό βοηθά ώστε να ανοίξουν οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης  και μπορεί να ανακουφίσουν από τον πόνο.(Εικ.1)

Εικ.2

Εικ.2

Εναλλακτικά, ο ασθενής ,μπορεί να κοιμάται σε μια ξαπλώστρα ή σε ένα ρυθμιζόμενο κρεβάτι που επιτρέπουν το κεφάλι και τα γόνατα να είναι σε υψηλότερο επίπεδο από τον κορμό έτσι ώστε να μειώνεται η πίεση στις σπονδυλικές αρθρώσεις.(Εικ.2)

Εικ.3

Εικ.3

Εκφυλιστική ασθένεια δίσκων. Ασθενείς με πόνο από εκφυλιστική ασθένεια δίσκων μπορεί να προτιμούν να κοιμούνται μπρούμυτα, καθώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ενδοδισκική πίεση προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο. Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα χρησιμοποιώντας ένα σχετικά σκληρό στρώμα και τοποθετώντας ένα μαξιλάρ κάτιω από το στομάχι και τα ισχία, το οποίο μπορεί να μειώσει περαιτέρω την πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης. (Εικ.3)

Σπονδυλική στένωση. Οι άνθρωποι με πόνο από σπονδυλική στένωση μπορεί να προτιμούν να κοιμούνται στις πλευρές τους με τα γόνατά τους μαζεμένα στο στήθος (στη θέση του εμβρύου) (Εικ.1). Αυτό βοηθά ώστε να ανοιγούν τα τρήματα της Σ.Σ. και να μειώνεται η πίεση στη νευρική ρίζα. Ύπνος σε μια ξαπλώστρα ή σε ρυθμιζόμενο κρεβάτι που επιτρέπει το κεφάλι και τα γόνατα να είναι σε υψηλότερο επίπεδο από τον κορμό  μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση ελαττώνοντας την πίεση στις σπονδυλικές ριζες (Εικ 2).