Τη σκολίωση την ανακαλύπτουμε πολύ εύκολα και απλά με το λεγόμενο Adam’s Bending Test (δοκιμασία επίκυψης). Φτάνει μια απλή επίκυψη του παιδιού με τεντωμένα τα πόδια και τελείως ελεύθερα τα χέρια. Τα χέρια δεν πρέπει να είναι τεντωμένα με δύναμη προς τα κάτω διότι δημιουργείται σύσπαση των ραχιαίων μυών που μειώνει τα ευρήματα. Ο εξεταστής αφού σκύψει και αυτός, για να βλέπει το παιδί κατ’ εφαπτομένη θα πρέπει να επισκοπήσει το παιδί στη θέση αυτή από μπροστά και από πίσω διότι οι μικρές χαμηλές οσφυϊκές σκολιώσεις μπορούν να διαφύγουν με την οπίσθια μόνο επισκόπηση. Αν υπάρχει ανύψωση κάποιας μεριάς του σώματος ή βύθιση της άλλης τότε αυτό υποδηλώνει ατροφική ασυμμετρία, που είναι τις περισσότερες φορές ιδιοπαθής σκολίωση και θα πρέπει να το εξετάσει το παιδί ο ειδικός γιατρός.
Εξεταστής μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, γονέας, γυμναστής, φυσιοθεραπευτής, ιατρός, κτλ. Θα πρέπει να συγκρίνει το δεξιό με το αριστερό μέρος του σώματος για ασυμμετρίες από μπροστά και από πίσω. Στη δοκιμασία επίκυψης θα δούμε την προεξοχή της μιας πλευράς δεξιά ή αριστερά στο θώρακα ή την οσφύ (μέση χαμηλά). Στην δεξιά πλευρά του σώματος, οι θωρακικές σκολιώσεις είναι πολύ πιο συχνές από τις αριστερές. Αν διαπιστωθούν ασυμμετρίες πρέπει να οδηγηθεί το παιδί στον ειδικό γιατρό.
Στην επισκόπηση-παρατήρηση του σώματος του παιδιού στην όρθια στάση, θα πρέπει να ελέγξουμε πάλι για ασυμμετρίες και από μπροστά και από πίσω. Αν το επισκοπήσουμε από πίσω πιθανό να προσέξουμε ότι ο ένα ώμος και η μια ωμοπλάτη είναι ψηλότερα από την άλλη ή ακόμα η μέση του παιδιού είναι ασύμμετρη, στο ένα μέρος βρίσκουμε κοίλανση και στο άλλο ευθειασμό. Τα κόκκαλα της λεκάνης δεν είναι στην ίδια ευθεία αλλά παρατηρούμε κλίση της λεκάνης. Από μπροστά η εξέταση θα μας επιβεβαιώσει την ανύψωση του ενός ώμου, την κλίση της λεκάνης ακόμα θα δούμε την προεξοχή του ενός στήθους που φαίνεται μεγαλύτερο του άλλου και την προβολή του πλευρικού τόξου (το κάτω μέρος των πλευρών κάτωθεν του στήθους).
|
Αφήστε ένα σχόλιο