Αυτό είναι ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που υποβάλουν οι ασθενείς στον Ορθοπαιδικό. Επίσης άλλη μια συχνή ερώτηση είναι..Γιατρέ…θα υπάρχει και νευροχειρουργός στην επέμβαση που θα μου κάνετε???
Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη στους ασθενείς ότι όταν ο γιατρός χειρουργεί σπονδυλική στήλη,χειρουργεί νεύρα ή κάποιο νευρικό ιστό. Στην ουσία τα χειρουργεία της σπονδυλικής στήλης αφορούν επεμβάσεις που σε συντριπτικό ποσοστό γίνονται στα οστά-σπονδύλους που δομούν την Σ.Σ. Λόγου χάρη..Σπονδυλική αστάθεια=Σπονδυλοδεσία (τοποθέτηση κοχλίων-ράβδων στους σπονδύλους και σταθεροποίηση, Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου=αφαίρεση δισκικού υλικού, Σπονδυλική στένωση=αφαίρεση οστικού υλικού και αποσυμπίεση, Όγκοι=Πίεση σε νευρικό ιστό-αφαίρεση του όγκου.Το μοναδικό ανατομικό στοιχείο του νευρικού ιστού που γίνεται άφοβα ουσιαστική εγχειρητική παρέμβαση είναι η σκληρά μήνιγγα που αποτελεί περίβλημα του νωτιαίου μυελού.Οι μοναδικές παρεμβάσεις που γίνονται στον νευρικό ιστό είναι μικρές μετατοπίσεις και αυτές για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Παγκοσμίως το 70% των χειρουργείων της σπονδυλικής στήλης γίνονται από ορθοπαιδικούς. Μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις όπως σκολιώσεις, κυφώσεις μακρυές σπονδυλοδεσίες γίνονται από ορθοπαιδικούς. Γενικότερα οι Ορθοπαιδικοί,λόγω της ειδικότητας τους,είναι καλύτεροι γνώστες της εμβιομηχανικής της Σ.Σ. και έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια στην χρήση ορθοπαιδικών υλικών(βίδες-πλάκες-ράβδοι). Συνεπώς σαφής απάντηση δεν υπάρχει σε αυτό το ερώτημα.Η σωστότερη απάντηση είναι ότι σπονδυλική στήλη χειρουργεί αυτός που είναι ο κατάλληλα εκπαιδευμένος και γνωρίζει καλύτερα.
Ι.Γ. Παππαδάς