A patients view of the doctors, just before going into surgery.

Σερφάρωντας λοιπόν στο ιντερνετ χρησιμοποιώντας τις μηχανές αναζήτησης προκειμένου να ενημερωθώ για τις καινούργιες επιστημονικές εξελίξεις στην χειρουργική της σπονδυλικής στήλης έπεσα τυχαία σε ένα άρθρο το οποίο διάβασα με μεγάλη προσοχή και με ακόμη μεγαλύτερη  τα πολλαπλά σχόλια των αναγνωστών οι οποίοι σε κατάσταση οίστρου αποθέωναν το περιεχόμενο του άρθρου…Το παραθέτω λοιπόν αυτούσιο αποκρύπτοντας κάποια προσωπικά δεδομένα…

“”Χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας με τη βοήθεια ρομπότ, μια μέθοδος που βελτιώνει την ακρίβεια και περιορίζει τις τομές και το χρόνο νοσηλείας, πραγματοποιήθηκε και στην Ελλάδα με απόλυτη επιτυχία.
Η ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης στο θεραπευτήριο ****** στην Αθήνα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ρομποτικό σύστημα ******* σε έναν ασθενή 70 ετών.
«Σε αντίθεση με τις συμβατικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, η ρομποτική χειρουργική δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης επεμβάσεων με πολύ μικρές τομές, εξασφαλίζει ακρίβεια δεκάτων του χιλιοστού και εκμηδενίζει την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους» δήλωσε μετά την επέμβαση ο χειρουργός ************, επικεφαλής της ομάδας.
»Επιπλέον, η απώλεια αίματος είναι μηδαμινή, ο χρόνος νοσηλείας και αποκατάστασης του ασθενούς είναι αισθητά μικρότερος, ενώ εξασφαλίζεται ταχεία επάνοδος σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής λίγες μόλις ώρες αμέσως μετά την εγχείριση» πρόσθεσε.
Το σύστημα *********** παρέχει στο χειρουργό τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης βασισμένης στην αξονική τομογραφία του ασθενούς. Ο γιατρός χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό για να επιλέξει τα κατάλληλα εμφυτεύματα και να ελέγξει τη σωστή τοποθέτησή τους σε κάθε σπόνδυλο ξεχωριστά.
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, με τις συμβατικές επεμβάσεις το 23% των εμφυτευμάτων τοποθετείται σε λάθος θέση. Η ρομποτική χειρουργική δίνει τη δυνατότητα της προσομοίωσης της επέμβασης πριν το χειρουργείο, προκειμένου ο ιατρός να προγραμματίσει όλες τις λεπτομέρειες στον υπολογιστή.””

Διάβάζοντας  λοιπόν το άρθρο και φέρνοντας στο μυαλό μου τη πλέον συνήθη ερώτηση των ασθενών…””Γιατρέ,,χειρουργείτε ρομποτικά τη σπονδυλική στήλη??”” ενώ στην αρχή νόμιζα ότι οι ασθενείς μάλλον μπερδεμένοι θα είναι από τη ρομποτική χειρουργική σε ουρολογικά χειρουργεία, όπου εκεί όντως η επέμβαση γίνεται από ρομπότ (σύστημα Da Vinci) υπό την καθοδήγηση του ιατρού, διαβάζοντας μετά αυτό το άρθρο και άλλα παρόμοια κατάλαβα τελικά σε τι πλάνη διάφοροι γιατροί έχουν οδηγήσει τους ασθενείς για προφανείς λόγους…

Ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης!!!!φοβερός, πιασάρικος, εντυπωσιακός τίτλος που σίγουρα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του ασθενή και θα τον δελεάσει…Θα πει λοιπόν εύλογα…Ας με χειρουργήσει το αλάνθαστο ρομπότ και ας πληρώσω για την ίδια επέμβαση και τα τετραπλάσια χρήματα προκειμένου να θεραπευτώ στα σίγουρα και χωρίς επιπλοκές.Τελικά που βρίσκεται η αλήθεια??

Η αλήθεια λοιπόν είναι εντελώς διαφορετική και ο ασθενής πρέπει να ξέρει τι είναι αυτή η περίφημη ρομποτική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης και γιατί δεν πρέπει να πληρώσει τόσα πολλά χρήματα στους γιατρούς που τη διαφημίζουν..

Ουσιαστικά με τον όρο ρομποτική σπονδυλοδεσία εννοείται στην ουσία η τοποθέτηση διαυχενικών βιδών στους σπονδύλους με την υποβοήθηση ειδικού υπολογιστή που ουσιαστικά απεικονίζει, με ειδικά συστήματα και markers  που τοποθετούνται στο χειρουργικό πεδίο και διαθέτουν ορισμένες πολυεθνικές Εταιρείες ορθοπεδικών υλικών που έχουν αντιπροσωπεία και στην χώρα μας, τρισδιάστατα τους σπονδύλους διευκολύνοντας θεωρητικά πάντα την τοποθέτηση των βιδών.

Διαφημίζουν λοιπόν αυτοί οι λίγοι χειρουργοί και δυστυχώς πείθονται αρκετοί ασθενείς, μιας και δεν μπορούν να γνωρίζουν όλη την αλήθεια αλλά εντυπωσιάζονται με την λέξη ρομποτική και τις υποσχέσεις – μερικοί από αυτούς καταλήγουν σε περιπέτειες – ότι αυτή η μέθοδος έχει μόνον πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες σύγχρονες μεθόδους που διαθέτουμε σήμερα,  που εφαρμόζουν σχεδόν όλοι οι καταξιωμένοι χειρουργοί σπονδυλικής στήλης σε όλο τον κόσμο στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Η πραγματική αλήθεια είναι η παρακάτω:

1)Με τη ρομποτική χειουργική δε σε χειρουργεί κανένα φοβερό ρομπότ ούτε κάποιο περίφημο μηχάνημα που χειρίζεται ο γιατρός και κάνει αυτό την επέμβαση

2)Ο μικρότερος χρόνος νοσηλείας, το αναίμακτο χειρουργείο και οι μικρότερες τομές και η ταχεία επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ένα  σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αντιθέτως ο χειρουργικός χρόνος παρατείνεται πολύ περισσότερο μέχρι να τοποθετηθούν υπό ειδικό υπολογιστή οι διαυχενικές βίδες. Ένας ικανός χειρουργός σπονδυλικής στήλης τοποθετεί διαυχενική βίδα σε σπόνδυλο σε χρόνο όχι περισσότερο από 2-3 λεπτά και με εξαιρετική ακρίβεια με τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα.

3)Διαφημίζουν ότι αυξάνεται με ακρίβεια χιλιοστού η τοποθέτηση των διαυχενικών κοχλίων στους σπονδύλους… Μεγάλο ψέμα. Η “ρομποτική σπονδυλοδεσία” μπορεί να έχει τραγικές επιπλοκές όπως άστοχη καθοδήγηση και τοποθέτηση βιδών μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα ή διάτρηση νωτιαίας ρίζας. Πρόσφατα με επισκέφθηκε ασθενής χειρουργημένος με σπονδυλοδεσία “ρομποτικά” που παρουσίαζε παράλυση στο κάτω άκρο λόγω διάτρησης νωτιαίας ρίζας από διαυχενικό κοχλία επειδή το ειδικό computer καθοδήγησε τον χειρουργό λανθασμένα…

4)Ίσως χρειαστούν πολλά μα πάρα πολλά χρόνια μέχρι να φτάσουμε στο σημείο τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης να γίνονται από ρομπότ το οποίο θα είναι αλάνθαστο και θα εγγυάται το τέλειο χειρουργείο..ίσως να περιμένουμε μέχρι η εποχή του πολέμου των άστρων να γίνει πραγματικότητα και στη γη, χαριτολογώντας….

Συνεπώς γιατί λοιπόν οι ασθενείς πέφτουν θύματα αυτής της πλάνης???

Η αλήθεια είναι προφανής. Οι ιατροί αυτοί, στην προσπάθειά τους να δείξουν και να πείσουν τους ασθενείς να χειρουργηθούν σε αυτούς, αποκομίζοντας φυσικά και την ανάλογη φουσκωμένη αμοιβή , δεν λένε όλη την αλήθεια, παρουσιάζουν μόνον τις  περιπτώσεις που έτυχε τα χειρουργεία να πάνε καλά, αποκρύπτουν τις επιπλοκές που έχουν στους υπόλοιπους ασθενείς, δεν παρουσιάζουν τα στοιχεία της διεθνούς βιβλιογραφίας σχετικά με τις επιπλοκές που εμφανίζει αυτή η μέθοδος και φυσικά αφήνουν να εννοηθεί ότι μόνον αυτοί είναι ικανοί για μια τέτοια επέμβαση δηλαδή μόνον αυτοί μπορούν να δουν τι δείχνει το computer.Παράλληλα παραπλανούν τον ασθενή ότι θα γίνει σε πολύ μικρότερο χρόνο καλά, με μικρότερες τομές και άλλα τέτοια ευφυολογήματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα..

Τελειώνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ως γιατροί έχουμε δώσει έναν όρκο στον Ιπποκράτη… Να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον ασθενή και να μη χρησιμοποιούμε πλάγιους δρόμους προς ιδιον όφελος γιατί στην ουσία εαυτό αποτελεί μια μορφή εξαπάτησης που δυσφημεί το επάγγελμα-λειτούργημα μας. Σε αυτό το σημείο ίσως και η στάση που πρέπει να κρατά ο ιατρικός συλλόγος όσον αφορά την προστασία των ασθενών να πρέπει να επαναπροσδιορισθεί…